Sterk in service en kwaliteit
0485-361275

Knallend het nieuwe jaar in? Ga carbidschieten!

on 23/12/2018 Nieuws with 0 comments

Wie creëert de hardste knal en wiens bal legt de meeste meters af? Dat is elk jaar rondom oud opnieuw weer de kunst van het carbidschieten. Carbidschieten is het in een (melk)bus, container, verfbus of opslagvat op explosieve wijze verbranden van acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water. De bus wordt afgesloten met een deksel of een (plastic) bal waardoor er ethyn vrijkomt in de bus. Door vervolgens het ethyn met bijvoorbeeld een gasbrander te ontsteken ontstaat er een harde knal en schiet de bal of deksel uit de bus.

 

Hoe moet je carbidschieten in vier simpele stappen

  1. Zorg dat je een stevige melkbus hebt van ijzer of staal met gaatjes in de bodem van +/- 6 mm.
  2. Voeg water en carbid toe afhankelijk van de grote van de melkbus.
  3. Sluit de opening af met bijvoorbeeld een voetbal.
  4. Gebruik een gasbrander of fakkel om het explosieve mengsel van water en carbid te laten exploderen.

 

Tips om veilig carbid te schieten

  • Wat mag wel en wat mag niet van de gemeente: Elke gemeente heeft zijn eigen regels omtrent het carbidschieten. Zo mag je in de gemeenten Grave, Cuijk en Mill alleen carbidschieten met bussen van maximaal 40 liter. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het tijdstip: er mag vanaf 10.00 tot 02.00 uur carbid worden geschoten. Deze regels gelden ook in Gennep. Gemeente Boxmeer en Sint Anthonis hebben geen regels omtrent het carbidschieten. De regels per gemeente staan opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.
  • Bescherm jezelf: Draag gehoorbescherming en een veiligheidsbril.
  • Goed materiaal: Gebruik alleen een bus in goede staat met een stevige bodem. Gebruik niet de melkbusdeksel maar schiet met een plastic bal. Zorg er tot slot voor dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken.
  • Veilig aansteken: Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat, ga nooit op de bus zitten. Zorg er altijd voor dat publiek op veilige afstand is en/of dat er geen personen en dieren in het schootsveld staan. Houd rekening met je omgeving en ontsteek een bus alleen op een locatie waar voldoende ruimte is.
  • EHBO: Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

 

Bij ons koop je A-kwaliteit carbid verpakt in emmertjes voor een scherpe prijs:

1 kg – €4,95

2,5 kg – € 9,95

5 kg – € 17,95

10 kg – € 29,95

Let op! Je hebt +/- 200 gram carbid en 50 à 75 ml water nodig voor één explosie (melkbus 30L)

Meer informatie over carbid of wil je een emmertje carbid aanschaffen, kom langs in onze winkel! Op maandag 24 december en maandag 31 december zijn wij om 16.00 uur gesloten.