Sterk in service en kwaliteit
0485-361275

Tuinkalender

on 05/10/2019 Nieuws with 0 comments

Van januari tot december: elke maand zijn er klusjes te doen in de tuin. Deze tuinkalender is een handig overzicht van welke klussen je wanneer kunt doen. Op deze manier weet je precies wanneer je moet bemesten, maaien of wanneer je het beste kunt snoeien, je hoeft dus nooit meer iets te vergeten.

 

Januari en Februari

Omdat het meestal nog erg koud is in januari en februari, groeien er maar weinig planten. Daarom zijn de maanden januari en februari uitstekend geschikt om hekjes en schuttingen te repareren of om een stoepje te leggen.

Bij van Keijsteren kun je terecht voor een groot aanbod tuintegels en tuinschermen. In onze showtuin presenteren wij verschillende mogelijkheden. Op deze manier helpen wij je met het maken van de juiste keuze. Bovendien maken wij de tuinschermen en poorten op maat zodat het altijd perfect in je tuin past!

 

Maart

In maart begint het eindelijk wat warmer te worden en komt de tuin na een donkere winter weer tot leven. Het is tijd om het gazon onder handen te nemen, sommige planten kunnen al geplant worden en er moet gesnoeid worden. Met andere woorden: Het is tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei.

Het gazon | Om van een gezonde en frisgroene grasmat te kunnen genieten is het belangrijk dat je met een hark de viltlaag van je gazon afhaalt. Op deze manier geef je het gras weer de ruimte om te groeien. Met een verticuteermachine of verticuteer hark kun je vervolgens het gras beluchten. Water kan weer met gemak de grond in en ook licht en lucht kunnen zo de grond goed bereiken. Start tot slot met bemesten, hiervoor kun je organische meststof gebruiken. Organische meststof werkt ongeveer 100 dagen. Wij adviseren om 3 keer per jaar te bemesten: voorjaar, zomer en najaar. Daarnaast is het goed om kalk te strooien. Hierdoor neemt de meststof beter op en zorgt er voor dat de zuurtegraad op pijl is. Wilt u weten welke bemesting voor uw gazon het beste is? Bij ons kunt u altijd terecht voor een bodem analyse. Neem een potje grond mee en wij komen met advies op maat.

Snoeien | Maart is de geschikte maand om klimrozen, knotwilgen en de klimop terug te snoeien. Ook kun je dorre delen van de vaste beplanting afknippen met een heggenschaar.

 

April

In april draait het net als in maart om het gazon en het snoeien van planten. Daarnaast is ook deze maand uitermate geschikt voor een nieuw tuinontwerp. Kortom, het seizoen is weer helemaal begonnen en er is genoeg werk te doen.

Het gazon | Wanneer je gazon kale plekken heeft kun je dit gemakkelijk oplossen door dit opnieuw in te zaaien. Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Afhankelijk van de groeisnelheid van uw gras dient dit minimaal 1x per maand te gebeuren. Met een snoeischaar of kantknipper kun je gemakkelijk het gras dat over de klinkers groeit afknippen. Zo ziet het gazon er weer strak uit.

Snoeien | In april kunnen hagen en coniferen weer gesnoeid worden. Laat u informeren welk materiaal u het beste kunt gebruiken om zo effectief mogelijk te snoeien.

 

Mei

De ‘r’ is uit de maand en dus zonder jas naar buiten! Afhankelijk van de groei mag je het gazon weer regelmatig maaien, ongeveer 1 tot 2 keer per week.

Mei is tevens een geschikte maand om tuinmeubels, bergingen, hekken en schuttingen op te knappen. Bij ons kunt u terecht voor een groot assortiment aan tuinhout, beits en andere tuinbenodigdheden.

Wil je graag gratis regenwater opvangen om je planten mee te bewateren. Plaats een regenton onder de goot of regenafvoer zodat je het regenwater op kunt vangen. Kom langs in onze winkel en vind de geschikte regenton.

 

Juni t/m augustus

Tijdens de warme zomermaanden is het belangrijk dat het gazon en de planten voldoende water krijgen. Bij voorkeur sproei je dit in de vroege ochtend of ’s avonds. Door het gras niet te kort te maaien voorkom je dat verbranding van het gras (gele en bruine vlekken). Ook kun je in Juni/Juli nogmaals bemesten met organische meststof, bij voorkeur wanneer er een regenbui op komst is of voor het sproeien, op deze manier kan de mest het beste inwerken.

Bij ons kunt u terecht voor alles op gebied van beregening. Pompen, sproeiers, slangen, buizen, alle koppelstukken etc.Onze professionals kunnen u perfect adviseren. Daarnaast kunnen wij u ook helpen met het aansluiten.

 

September t/m december

De winter komt er weer aan. Het is slim om vanaf september de planten nog wat extra aandacht te geven voordat de winter begint. Ook kun je het gazon bemesten met najaarsmeststof van DCM. Doe dit in combinatie met het strooien van kalk. Hierdoor neemt de meststof beter op en zorgt er voor dat de zuurtegraad op pijl is. Wilt u meer advies over bemesting, kom langs in onze winkel en wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Wanneer het erg koud is (vorst), is het slim om met de volgende zaken extra rekening te houden:

  • Wanneer het gaat vriezen zet dan kuipplanten binnen
  • Dek vorstgevoelige struiken af met vliesdoek, jute of rietmatten
  • Loop niet over het gazon wanneer het heeft gevroren
  • Snoei niet wanneer het vriest
  • Tap buitenkranen af
  • Bestrooi paden met zand i.p.v. zout, dat is beter voor de planten.
  • Zet de beregeningspomp vorstvrij

 

Voor meer informatie, het beste advies voor je tuin, neem contact op met onze specialisten.